Managerii spitalelor nemțene și reprezentanții instituțiilor deconcentrate cu atribuții în domeniul sănătății s-au întrunit în cadrul Consiliului Consultativ pentru Sistemul Public Sanitar, pentru a dezbate problemele medicale actuale.
Una dintre cele mai mari probleme este numărul mare de pacienți care se prezintă în unitățile de primiri urgențe de la nivelul spitalelor, unde afluxul mare de bolnavi îngreunează activitatea medicală și creează nemulțumiri din cauza timpilor de așteptare.
În județul Neamț funcționează 26 de centre de permanență, care au fost înființate pentru a degreva unitățile și compartimentele de primiri urgențe de acele cazuri care pot fi tratate și investigate de medicii generaliști. Cu toate acestea, unitățile de primiri urgențe sunt aglomerate și de aceea se caută soluții pentru triajul pacienților.
„În cadrul acestor întâlniri cu specialiști care cunosc foarte bine problemele sistemului sanitar, pot fi identificate soluțiile prin care Consiliul Județean Neamț poate interveni.
În ultima perioadă, s-au făcut investiții de aproape 20 de milioane de lei în sistemul de sănătate din județ, pentru dotările cu aparatură medicală de ultimă generație în cele 5 spitale importante din Neamț. Astfel, Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț i-au fost alocați 10.406.000 milioane lei, bani folosiți pentru achiziționarea unor echipamente medicale precum: un nou computer tomograf, aparate de anestezie, paturi pentru ATI, unități pentru laparoscopie și monitoare pentru funcții vitale; Spitalului Municipal de Urgență Roman i-au fost alocați 3.444.000 lei, o parte din sumă fiind folosită pentru achiziționarea unui computer tomograf; Spitalul Orășenesc Târgu Neamț a fost finanțat cu 3.488.000 lei, Spitalul Orășenesc Bicaz cu 1.813.000 lei, iar Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani cu 469.000 lei, banii fiind folosiți pentru achiziționarea de aparatură medicală.
Îmi doresc ca pacienții din unitățile medicale nemțene să beneficieze de cele mai bune condiții de tratament, iar angajații din sistem să aibă totul la îndemână pentru a-și desfășura activitatea în cele mai bune condiții“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.