Județul nostru are un tezaur inestimabil în lăcașurile de cult. Printre marile avuții se numără icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea“ de la Mănăstirea Neamț, cinstită de-acum vară de vară, pe data de 9 iulie, de către Biserica Creștin Ortodoxă Română, conform hotărârii Sfântului Sinod din 24 mai 2018.
Specialiștii consideră că această icoană este cea mai veche și mai frumoasă din România. De asemenea, este cunoscută în toată lumea ca icoană făcătoare de minuni.
Icoana o înfățișează pe Născătoarea de Dumnezeu cu Pruncul în brațe. Pe spate este pictat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Se spune că a fost pictată în anul 665 d.H., în Lida, și că este o reproducere a unei alte icoane, apărută în mod miraculos pe un stâlp de lemn, în anul 35 d.H.
„Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamţ este cea mai veche icoană a noastră, datând din anul 665 şi fiind pictată în Lida, patria Sfântului Gheorghe. Această sfântă icoană a fost dăruită voievodului Alexandru cel Bun de împăratul Bizanţului, Ioan al VIII-lea Paleologul, în anul 1429“, spunea stareţul Mănăstirii Neamţ, arhimandritul Benedict Sauciuc.
Dă-ne, Doamne, putere, să cinstim de-acum, an de an, această minune din sfânta Mănăstire Neamț, care ne întărește credința în Dumnezeu!