• Conform verificărilor, podul de peste Siret, de la Luțca, rezistă unei încărcături de peste 340 de tone
Reprezentanții Consiliului Județean Neamț au participat la verificarea aptitudinilor structurii de rezistență consolidate după execuția lucrărilor la podul de la Luțca, sub coordonarea proiectantului și a prof. dr. ing. Florin Nistor Varlam, de la Facultatea de Construcții Iași.
Testul a presupus încărcarea podului cu un convoi de trafic, având o greutate totală de peste 340 de tone, dispus după o anumită schemă de încărcare. Măsurătorile s-au făcut sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice.
„După efectuarea testului, concluzia este că sub această încărcare extraordinară, care în nici un caz nu se va întâlni în practică, podul și structura consolidată în ansamblu prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț va putea fi folosit în condiții de siguranță.
În perioada următoare continuă realizarea lucrărilor ce constau în definitivarea parapetului de protecție, finisajul elementelor structurale, montajul parapetului direcțional, a rosturilor de dilatație și efectuarea marcajelor rutiere și a elementelor de siguranță rutieră.
Mi-am dorit foarte mult să realizăm acest proiect de modernizare din multele cu care punem la punct infrastructura rutieră nemțeană! Primăvara trecută podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată de când a fost construit, adică de mai bine de 50 de ani, și nu mai prezenta siguranță în exploatare. Acum, că avem și rezultatul testului unei verificări de forță, pot afirma că încă 50 de ani, la Luțca, peste râul Siret, se va circula în condiții de siguranță datorită unei investiții derulate de către Consiliul Județean Neamț!“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Podul de la Luțca face legătura între Roman – Sagna (Luțca) – Bîra și este unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară.

FOTO
Test pentru verificarea rezistenței podului de la Luțca