Proiectul Consiliului Județean Neamț – „Achiziție de mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m deal, Iași, CJ Neamț, Tg. Mureș (SMIS 128113)“ – a trecut într-o nouă etapă. Dacă la finele anului trecut, au ajuns la Piatra-Neamț primele livrabile – 5 stații de încărcare lentă, în ianuarie a ajuns altă serie – 16 stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă, astăzi au ajuns în România și 21 de autobuze electrice.
Valoarea totală a proiectului pe care Consiliul Județean Neamț îl derulează, având ca parteneri Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA este lider de proiect), Municipiul Iași și Municipiul Târgu Mureș, este de 57.609.269,65 lei. Investiția are termen de finalizare sfârșitul acestui an.
Sursa de finanțare a proiectului este Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Prioritatea de investiții 4, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ, prin investiții bazate pe Planurile de mobilitate urbană durabilă.
„Au fost multe aspecte care au contat în derularea acestui proiect până în prezent, când vorbim despre descărcarea autobuzelor electrice de pe vapor, în portul Constanța. Sunt factori externi, care nu au depins de noi, partenerii din proiect, dar care au consumat mult timp. Bine că s-au rezolvat toate problemele și autobuzele au ajuns în țară. De acum, putem spune că sunt «în curtea noastră». Urmează pregătirea terenului, astfel încât în cel mai scurt timp posibil, să beneficiem de un transport în comun modern și ecologic în Piatra-Neamț“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.
Prin acest proiect se asigură 21 de autobuze electrice de circa 10 metri, operabile în condiții de deal, 21 stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă a respectivelor mijloace de transport. Tot prin POR 2014-2020, Consiliul Județean Neamț mai derulează un proiect, prin care vor ajunge alte 20 de autobuze electrice. La finalul implementării lor, în Piatra-Neamț vor circula 41 de autobuze electrice, deservite de 12 staţii de încărcare rapidă şi 41 staţii de încărcare lentă. Dintre cele 41 de autobuze, un număr de 21 au ajuns deja în țară, iar zilele trecute președintele Ion Asaftei a semnat contractul pentru furnizarea celorlalte 20.
În paralel cu investițiile prin POR 2014-2020, Consiliului Județean derulează și un proiect în parteneriat cu administrația publică locală privind înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 10 – Fondul local, Investiția I.1 Intervenții pentru mobilitatea urbană verde – Subinvestiția I.1.1. Mobilitatea urbană verde. Este vorba despre încă 28 de autobuze electrice, care se preconizează că vor ajunge la Piatra-Neamț în două tranșe.

FOTO

https://www.facebook.com/photo/?fbid=566881482246258&set=a.222031133397963