Susținerea și dezvoltarea turismului în zona noastră a fost dintotdeauna o prioritate a Consiliului Județean Neamț. Acest obiectiv ce se realizează atât prin implementarea a diverse proiecte prin care este sprijinită oferta turistică din Ținutul Neamțului, cât și prin demersuri ce țin de informare și publicitate.
În ultimii ani, Consiliul Județean a creat o serie de rute turistice pentru a pune în valoare obiectivele, atracțiile, frumusețile, patrimoniul cultural și natural al județului nostru și pentru a atrage cât mai mulți turiști în această zonă a țării, denumită de mulți care o descoperă, „colț de rai“.
Oferta turistică a județului nostru se găsește pe site-ul: https://www.viziteazaneamt.ro/, creat și administrat de instituția noastră.
Ceahlăul, Olimpul Moldovei, este un mare și impresionant muzeu în aer liber, care poate fi explorat de către turiști în toată măreția sa, pe toate cele 8 trasee turistice omologate, marcate și întreținute de către reprezentanții Serviciului Public Salvamont NEAMȚ, instituție finanțată de Consiliul Județean Neamț.
Instituția noastră a realizat la Izvorul Muntelui Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Ceahlău – un spațiu extrem de atractiv unde, înainte de a porni în drumeție pe Muntele Ceahlău, vizitatorii descoperă, prin tehnici interactive, secretele acestui munte străvechi. Ambasador pentru vizitatorii care nu s-au decis încă să pornească pe unul din trasee spre platoul masivului, centrul este totodată și o invitație deschisă pentru vizitatori de a reveni în zonă și a porni în drumeție pentru o experiență de neuitat.
Și poate cea mai spectaculoasă atracție pentru iubitorii Ceahlăului este scara de pe Vârful Toaca, investiție realizată pentru siguranța turiștilor tot de Consiliul Județean Neamț, finalizată în anul 2018.
Informații despre traseele montane din Masivul Ceahlău se regăsesc la adresa web https://www.viziteazaneamt.ro/…/trasee-montane-in…/
Începând din anul 2022, renumitele rute europene de pelerinaj din timpuri străvechi, Camino de Santiago și Via Mariae, traversează și județul Neamț, datorită implicării instituției noastre, care a identificat cele mai potrivite trasee pe care se găsesc lăcașuri de cult, biserici, schituri și mănăstiri, în total 48 de astfel de obiective de pe teritoriul județului. Pentru realizarea celor două trasee de pelerinaj, Consiliul Județean Neamț a încheiat acorduri de parteneriat cu Asociația Prietenilor Camino de Santiago și Asociația Via Mariae, entități județene și 16 administrații publice locale, a obținut avizele necesare marcării traseelor de la instituțiile cu responsabilități în domeniu, a documentat obiectivele și a realizat pentru aceste două noi rute de pelerinaj, ghiduri în română, engleză și spaniolă.
Traseul Camino de România străbate nouă unități administrativ-teritoriale din Estul județului Neamț, pornind de la limita cu județul Iași, din localitatea Gherăești, și coborând spre județul Bacău, până în localitatea Izvoare, din comuna Bahna. Traseul nemțean are o lungime de 63 de kilometri și poate fi străbătut pe jos în 2-3 zile. Pe tot parcursul acestuia se găsesc numeroase obiective culturale: biserici – catolice, ortodoxe, protestante, muzee, biblioteci, precum și parcuri pentru relaxare și alte atracții pentru pelerini, documentate și prezentate în broșura de prezentare publicată pe pagina noastră web la adresa https://www.viziteazaneamt.ro/…/CJ-NEAMT-Traseu… (în limba română) și la adresa https://www.visitneamt.com/…/El-Camino-Lb.-Spaniola… (în limba spaniolă).
Via Mariae, drum de pelerinaj închinat Fecioarei Maria, care străbate Europa Centrală și de Est, se întinde acum și pe meleagurile Neamțului.
În Neamț, în ruta de pelerinaj au fost incluse frumoase așezăminte monahale – schituri, mănăstiri, case memoriale, și deopotrivă elemente de patrimoniu natural deosebite.
În județul Neamț, traseul de pelerinaj Via Mariae este un segment al traseului de pelerinaj european VIA MARIAE, amenajat pe raza județului nostru de către Consiliul Județean Neamț, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Direcția Silvică Neamț, Administrația Parcului Natural Vânători-Neamț, comunele Vânători-Neamț, Pipirig, Agapia, Crăcăoani, Gârcina, Pângărați, Tarcău și Asociația Eco Travel, la inițiativa Asociației Via Mariae. Segmentul nordic al traseului nemțean, de la limita cu județul Suceava până la Lacul Cuejdel, este de 56,8 km, iar partea sudică a acestuia are o lungime de cca. 75,3 km, până la punctul Ghimeș Făget.
Mai multe informații sunt disponibile pe site-urile noastre de promovare turistică: https://www.viziteazaneamt.ro/pelerinaje-la-neamt (limba română) și
https://www.visitneamt.com/cultural-routes-and…/ (limba engleză).
Începând cu anul 2020, Consiliul Județean Neamț s-a preocupat de punerea în valoare a bogatului patrimoniu cultural și natural existent în zona noastră.
În acest sens, s-au făcut demersurile necesare pentru identificarea și promovarea unor noi rute culturale, și anume:
1. Ruta: Comori sătești – Biserici vechi de lemn din județul Neamț
https://www.viziteazaneamt.ro/…/Comori-s%C4%83te%C8…
2. Ruta: Lada de zestre a judeţul Neamţ. Arta lemnului
https://www.viziteazaneamt.ro/…/RUTA-LEMN-NEAMT-finala.pdf
3. Ruta patrimoniului medieval – Mărturii Ștefaniene în județul Neamț
https://www.viziteazaneamt.ro/…/Ruta-patrimoniului…
4. Ruta: Case memoriale din județul Neamț – Repere ale literaturii nemțene
https://www.viziteazaneamt.ro/…/Case-memoriale-din-jude…
5. Ruta: Redescoperind tradiții locale. Colecții etnografice nemțene
https://www.viziteazaneamt.ro/…/Case-memoriale-din-jude…
6. Ruta patrimoniului ecumenic – Așezăminte creștine în județul Neamț
https://www.viziteazaneamt.ro/…/Ruta-patrimoniului…
7. Ruta icoanelor făcătoare de minuni
https://www.viziteazaneamt.ro/…/Ruta-icoanelor-f%C4%83c…
Județul Neamț face parte încă din 2018 din Rețeaua EDEN a destinațiilor turistice de excelență la nivel european, fiind clasat pe locul IV în anii 2008 şi 2015 în cadrul concursurilor organizate de către autorităţile naţionale de turism din fiecare stat participant la proiect. Proiectul EDEN – Destinații europene de excelență – a fost lansat de Comisia Europeană şi Direcția Generală pentru Întreprinderi şi Industrie în anul 2006.
În perioada 10-12 aprilie 2019, prin eforturile instituției noastre, Judeţul Neamţ a găzduit, cea de-a XIII-a “Întrunire a Rețelei EDEN”. La evenimentul internațional organizat de Comisia Europeană, în colaborare cu Asociaţia Reţelei EDEN, Ministerul Turismului şi Consiliul Județean Neamț au participat 85 de persoane din Serbia, Belgia, Irlanda, Austria, Letonia, Slovenia, Malta, Portugalia, Croația, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Turcia, Polonia și România, atât reprezentanți ai destinațiilor de excelență din Europa, cât și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Ministerului Turismului.
Includerea județului Neamț în elita destinațiilor turistice europene reprezintă un demers important în direcţia sporirii vizibilităţii şi atractivităţii turistice a Neamţului, cu meleagurile sale încărcate de frumuseţe si legendă, monumentele istorice şi de cult, festivalurile şi sărbătorile de peste an, spectaculoase sub aspect estetic şi ludic şi, nu în ultimul rând, meşteşugurile tradiţionale, impecabil conservate.
Menționăm că pe baza demersurilor instituției noastre, județul Neamț a fost inclus în Ruta destinațiilor turistice de excelență EDEN din România, realizată împreună cu Direcția Turism, din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În cadrul acestei rute se regăsesc două destinații turistice de excelență recunoscute la nivel european, și anume:
1. Ținutul Neamțului: locul 4, turismul şi patrimoniul local intangibil și locul 4, turismul și gastronomia locală, județul Neamț
2. Parcul Natural Vânători Neamț: locul 3, turismul şi ariile protejate, județul Neamț
Informații suplimentare despre această rută națională se regăsesc la adresa web http://romaniaeden.travel/…/ruta-destinatiilor…/
Toate aceste itinerarii care ne leagă de trecut, de spiritualitate, cultură și istorie, au girul specialiștilor de la ministerele și instituțiile cu responsabilități în domeniul culturii și turismului, datorită preocupării continue a Consiliului Județean Neamț de a pune în valoare zona noastră.
Cu un patrimoniu bogat, cu numeroase arii naturale protejate, un număr de peste 530 de monumente istorice și stațiuni turistice atestate, județul Neamț este unul dintre cele mai atractive din tară, fiind declarat, în anul 2018, Destinație Turistică de Excelență la nivel European, în urma demersurilor întreprinse de Consiliul Județean Neamț pe plan național și internațional.

FOTO

https://www.facebook.com/photo/?fbid=601027145498358&set=pcb.601027402164999