21 de autobuze electrice, achiziționate de Consiliul Județean Neamț, în cadrul proiectului „Achiziție de mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m deal, Iași, CJ Neamț, Tg. Mureș (SMIS 128113)“, circulă, începând de astăzi, 21 august, pe străzile din municipiul Piatra-Neamț. Acestea sunt deservite de 21 de stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă.

Valoarea totală a acestui proiect, unde Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost lider, iar Consiliul Județean Neamț a avut calitatea de partener, alături de Municipiul Iași și Municipiul Târgu Mureș, este de 57.609.269,65 lei.

Sursa de finanțare a proiectului este Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Prioritatea de investiții 4, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ, prin investiții bazate pe Planurile de mobilitate urbană durabilă.

„De astăzi, beneficiem de un transport în comun modern și ecologic în municipiul Piatra-Neamț, datorită acestor 21 de autobuze electrice de circa 10 metri, operabile în condiții de deal, care se alimentează la 21 stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă. Am participat la momentul scoaterii noilor autobuze în trafic. Este o încununare a eforturilor depuse de către toți cei implicați în derularea investiției. Pentru Consiliul Județean Neamț, proiectul este extrem de important și reprezintă începutul modernizării transportului public în municipiul reședință de județ, pentru că până la sfârșitul anului vom aduce, printr-un proiect similar, alte 20 de autobuze electrice, iar prin PNRR, încă 28. Ne preocupă schimbarea în bine a lucrurilor din județul nostru și putem considera ziua de astăzi ca fiind debutul. Trecem la un transport ecologic, modern, adaptat cerințelor de protecție a mediului! Le transmit tradiționala urare de «Drum bun» tuturor conducătorilor auto care își desfășoară activitatea pe aceste mijloace de transport, cât și călătorilor!“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

Vicepreședintele Adrian Păduraru a adăugat că succesul proiectului se datorează echipei care a lucrat intens la implementarea lui. „Echipa care a lucrat pentru implementarea acestui proiect merită toate felicitările! Nu a fost simplu că găsească tot timpul soluții la problemele apărute. De asemenea, felicitări și reprezentanților de la S.C. Troleibuzul S.A., pentru că au colaborat mereu cu noi și au fost extrem de deschiși parteneriatului nostru. Îmi doresc să colaborăm la fel de bine în continuare, pentru că mai avem trei proiecte pe care le derulăm tot pentru a aduce autobuze electrice noi pentru transportul public de călători din Piatra-Neamț“, a spus Adrian Păduraru, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Cristian Sauciuc, directorul S.C. Troleibuzul S.A., a precizat că deocamdată rămân în trafic și vechile mijloace de transport care aparțin flotei societății, acestea urmând a fi retrase odată cu introducerea în circulație a celor 20 de autobuze așteptate în luna decembrie 2023: 16 cu o lungime de 6 metri și 4 lungi de 10,8 metri, identice cu cele scoase astăzi în trafic. Prețul unui bilet de călătorie este 3 lei și, până la implementarea sistemului e-ticketing, acestea se achiziționează de la conducătorii auto.

 

FOTO+VIDEO

https://www.facebook.com/photo?fbid=634430458824693&set=pcb.633876632213409