Intervențiile în situațiile de urgență, care se vor înregistra în Masivul Ceahlău, vor avea timpul de acțiune mult redus, datorită noilor dotări de care au beneficiat Serviciul Salvamont Neamț și jandarmii montani din cadrul Postului Montan Durău.
Zilele trecute, Salvamont Neamț, instituție aflată în subordonarea Consiliului Județean Neamț, a primit două noi autospeciale de intervenție în zona montană greu accesibilă.
„Deși cu toții ne dorim să nu se înregistreze evenimente nefericite în care să fie implicați turiști, iubitori ai muntelui, oameni care ajung în zona montană din diverse motive, din practica timpului știm că ele se produc și de multe ori sunt incidente extrem de grave, cu consecințe dramatice pentru persoanele implicate. Pentru a veni cât mai repede în ajutorul celor care ajung în situații de urgență, reprezentanții Salvamont Neamț și jandarmii montani de la Durău au la dispoziție trei autospeciale, care le-au fost repartizate printr-un proiect al Ministerului Afacerilor Interne, proiect care are drept obiectiv dezvoltarea și consolidarea capacității de răspuns la dezastre și la evenimente HILP (High Impact Low Probability). Este un lucru extraordinar ce s-a realizat prin acest proiect cu o valoare de peste 3,2 milioane de lei și îi felicit pe toți cei implicați în derularea lui. Uneori, câteva minute fac diferența dintre viață și moarte, dintre noroc și ghinion în cazul unui accident pe munte și sunt convins că existând aceste dotări la îndemâna salvatorilor montani, plus ceea ce Consiliul Județean le-a mai asigurat de-a lungul timpului în materie de echipamente, reprezintă o șansă în plus pentru cei care din nefericire vor ajunge victime ale accidentelor în zona muntoasă“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.
Autospecialele de la Salvamont au ca principale caracteristici deplasarea rapidă, deplasarea pe terenuri accidentate, transportul personalului propriu, acordarea primului ajutor calificat accidentaților şi transportul victimelor. Autospecialele corespund unui regim de exploatare intens, cu accelerări și decelerări frecvente, inclusiv pe căi de rulare cu rampe și pante accentuate.
De asemenea, o autospecială a ajuns și la jandarmii montani, autospecială ce are o capacitate de deplasare mărită în teren accidentat, este dotată pentru acordarea primului ajutor calificat și transportul victimelor. Aceasta este prevăzută cu sisteme suplimentare de iluminat perimetral, troliu pentru depășirea zonelor inaccesibile sau foarte greu accesibile, semnale acustice și luminoase pentru deplasarea în regim de urgență până în zona montană, echipamente medicale pentru traumă și monitorizare-defibrilare a victimelor aflate în dificultate în zona montană.
Foto
https://www.facebook.com/photo/?fbid=713596274241444&set=pcb.713596377574767