Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, instituție finanțată de Consiliul Județean Neamț, este în aceste zile gazda proiectului cultural UNLOCK THE CITY!, finanțat prin programul Europa Creativă. Activitatea constă în organizarea workshop-ului Creative LAB – Community și a atelierului de cercetare scenografică urbană Mapped/Mapping Communities, susținut de către profesorul și cercetătorul Jacob Oredsson, de la Academia Norvegiană de Teatru (Høgskolen i Østfold). Proiectul se desfășoară în perioada 29 ianuarie – 3 februarie 2024.
UNLOCK THE CITY!, finanțat prin programul Europa Creativă, este un proiect cultural dezvoltat de o reţea internaţională formată din teatre, academii şi universităţi, cu scopul de a reflecta asupra modului în care artele spectacolului, combinate cu cercetarea ştiinţifică, pot deveni un instrument de regândire a peisajului orașului post-pandemic.
În acest context, zilele de 30 și 31 ianuarie vor fi dedicate workshop-ului Creative LAB – Community, primul workshop tematic al proiectului ce va avea ca subiect comunitatea. Acest subiect constituie punctul de plecare în crearea a patru spectacole de către Piccolo Teatro Milano (Italia), Teatre Lliure (Spania), Toneelhuis (Belgia) și Teatrul Tineretului Piatra-Neamț (România), semnate de artiștii Marta Cuscuna (Italia), Alexandra Laudo Jimenez și Ana Maria Puigjaner Barbera (Spania), Bart van Nuffelen (Belgia) și Bogdan Zamfir (România).
În perioada 29 ianuarie – 3 februarie, studenții Academiei Norvegiene de Teatru (Høgskolen i Østfold) vor explora contextul urban și comunitatea din jurul Teatrului Tineretului Piatra-Neamț. Coordonați de profesorul și cercetătorul Jacob Oredsson, aceștia vor colabora cu 6 elevi ai Liceului de Artă „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, în cadrul atelierului de cercetare scenografică urbană Mapped/Mapping Communities, urmărind cartografierea și imaginarea de noi hărți ale zonei observate, scenografia devenind astfel instrument de transformare durabilă a peisajului urban post-pandemic.
Teatrul Tineretului va găzdui, de asemenea, în aceeași perioadă, două evenimente deschise publicului larg. Primul va avea loc miercuri, 31 ianuarie, începând cu ora 15.30, în Sala Rotondă. Vor avea loc discuții libere pe marginea comunității între reprezentanții UNLOCK THE CITY! și comunitatea locală a municipiului Piatra-Neamț.
De la ora 17.00, tot Sala Rotondă a TT, se va desfășura conferința Cuilding cities of trust – Cum construim orașe bazate pe încredere?, susținută de Pascal Gielen (Belgia), profesor de Sociologie Culturală și Politică.
Pascal Gielen (1970) este scriitor și profesor de Sociologie Culturală și Politică la Institutul de Cercetare a Artei Antwerp (Antwerp University – Belgium), unde coordonează Departamentul de Cercetare a Comunității (Culture Commons Quest Office – CCQO). Gielen este editor al seriei internaționale de cărți Antennae – Arta în Societate (Valiz). În 2016 a devenit laureat al bursei Odysseus pentru excelență în cercetare științifică, acordată de Fondul pentru Cercetare Științifică din Flandra, Belgia. În 2022 a fost numit de către Guvernul Belgian curatorul conferinței Culture Talks. Gielen a publicat mai multe volume care sunt traduse în chineză, engleză, poloneză, portugheză, rusă, spaniolă, turcă și ucraineană. Cercetarea lui se bazează pe munca creativă, comunitate, politici culturale și urbane. Gielen muncește și locuiește în Antwerp, Belgia.
Scopul UNLOCK THE CITY! este acela de a genera o creștere calitativă și perceptibilă în ceea ce privește locuirea, accesibilitatea și durabilitatea spațiilor urbane. De asemenea, proiectul își propune să contribuie la capacitarea și implicarea comunităților, organizațiilor și administrației publice în înțelegerea vieții comunităților locale.
Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni (2023-2025) și îi are ca parteneri pe Fondazione Piccolo Teatro di Milano (Italia), Politecnico di Milano (Italia), Het Toneelhuis Stichting (Belgia), Teatrul Tineretului Piatra-Neamț (România), Fundació Teatre Lliure – Teatre Públic de Barcelona (Spania), Høgskolen i Østfold (Norvegia) și Akademie múzických umění v Praze (Republica Cehă).
Foto
https://www.facebook.com/photo/?fbid=720114006923004&set=pcb.720114080256330