Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț deschid programul expozițional al anului 2024 cu artistul romașcan Gheorghe Pintilie.
Pentru perioada 1-14 februarie 2024 este pregătită pentru publicul vizitator expoziția intitulată „Introspecție și metamorfoză“, o expoziție retrospectivă, care cuprinde lucrări realizate în diferite perioade ale artistului.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 1 februarie, la ora 17, prilej cu care vor lua cuvântul prof. univ. dr. Cristian N. Ungureanu, Prorector UNAGE Iași, prof. Ștefan Potop, președintele UAP filiala Neamț, și artistul expozant.
Conceptul expoziției este prezentat de însuși artistul Gheorghe Pintilie în următoarele rânduri: „Vârsta pe care o am acum este vârsta la care din punct de vedere cronologic începe bătrânețea. Bătrânețea este perioada în care privești înapoi din ce în ce mai des din dorința de a face o evaluare a drumului parcurs, astfel, titlul expoziției mele este «Introspecție și metamorfoză», introspecția fiind o metodă de autocunoaștere și primul pas spre schimbarea în bine a sinelui, spre reconstrucția personală. O parte din lucrările mele sunt rezultatul pictural al unui proiect artistic de introspecție – retrospecție, cu miza narativ identitară, autobiografică și confesivă, care aduce, ca element de noutate, împletirea organică a acestor două instrumente de cunoaștere pentru dezvăluirea poveștii unui sine (sinelui meu), în care se amestecă și poveștile celorlalți, a acelora care mi-au influențat în mod direct, mai mult sau mai puțin, viața. Autoportretele mele introspective au la bază expresii, reacții și ipostaze mai importante din punct de vedere personal, realizate cu emoție și sinceritate confesivă, fără a insera personajul într-un timp sau spațiu anume, astfel încât contemplatorul să poată empatiza cu ușurință. Tot în scopul dezvăluirii sinelui, mizând pe calitățile deductiv-empatice ale spectacolului, am adus în expoziție și lucrări executate într-o manieră mai realistă, cu poveștile acestora pe care i-am preferat de-a lungul timpului ca protagoniști ai picturilor mele și a căror alegere și reprezentare plastică vorbesc de la sine despre sensibilitatea mea sufletească, despre caracterul meu, despre valorile pe care le prețuiesc în viață, despre apartenența mea la un neam, la o chintesență a lumii rurale care nu se pierde niciodată. Memoria tradiției am abordat-o pictural și într-o lucrare realizată în maniera modernistă, intitulată «Icar și Dedal», care reprezintă un dialog parodic între mitologie și meta-realitate, adică Icar nu mai este cel pe care îl știm din mitologie, el devine un alt Icar, astronaut al marilor spații. În spate, bătrânul Dedal asigură această joncțiune între memoria tradiției și amprenta viitorimii. Lumea pe care o prezint în picturile mele nu este o lume ternă, cenușie, ci o lume plină de lumină și culoare, animate de sentimente profunde, o lume cu respect pentru înaintași și istoria poporului, pentru valorile neamului, pentru familie și sentimentul matern, o lume a copiilor frumoși, a cuceririlor tehnicii, a aspirațiilor și a zborului din înalt spre înalt etc.
Vă invit cu drag să fiți alături de mine și mi-aș dori ca să percepeți acest eveniment artistic ca pe o sărbătoare a ochiului, iar lucrările mele ca pe niște solfegii cromatice pornite din muzica sufletului meu pentru bucuria ochilor și sufletului dumneavoastră!“, a precizat artistul Gheorghe Pintilie, adresându-se celor ce vor să îi admire lucrările.
Gheorghe Pintilie s-a născut în data de 23 septembrie 1957, în comuna Podoleni, Neamț. A urmat cursurile Facultății de Zootehnie din Iași, unde a absolvit în anul 1985, și cursurile postuniversitare de Educație Tehnologică și Tehnologii Asistate pe Calculator, la Universitatea din Bacău, promoția 2001. Și-a desfășurat activitatea profesională ca inginer zootehnist între anii 1985-1991, apoi ca profesor de Educație Tehnologică, timp de 30 de ani.
Având o activitate picturală ca autodidact pasionat de arte plastice, urmează cursurile de Master la UNAGE – Iași în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, specializarea Pictură, în perioada 2020-2022.
Activitatea artistică înglobează nenumărate participări la expoziții colective în țară și în străinătate. Numeroase lucrări care îi poartă semnătura se află în colecții particulare din diferite localități ale țării (Piatra-Neamț, Roman, Buhuși, Bacău, Bicaz, Târgu Mureș, Tulcea, Galați, Brăila, Pitești, Botoșani, Iași, etc), dar și alte țări (Ungaria, Italia, Germania, SUA).

Foto
https://www.facebook.com/photo/?fbid=721214266812978&set=pcb.721214530146285