Consiliul Județean Neamț a alocat, în cadrul ședinței ordinare de luni, 18 martie 2024, suma de 2,852 milioane de lei – contribuția județului la patru asociații de dezvoltare intercomunitară: ADI Aqua Neamț, ADI Euronest, ADI EcoNeamț și ADI Protecția Animalelor Neamț.
Cu acești bani, asociațiile respective vor derula diverse programe de dezvoltare regională sau zonală, în limitele prevăzute de lege, situația fiind similară în toate județele țării.
Conform prevederilor legale, asociațiile de dezvoltare intercomunitară reprezintă instrumente prin care se promovează cooperarea și dezvoltarea durabilă în regiunea noastră. Prin intermediul acestora, Consiliul Județean Neamț implementează proiecte de interes comun, contribuind la îmbunătățirea infrastructurii, gestionarea în comun a serviciilor de utilitate publică, protecția mediului.
„Cotizațiile către aceste asociații sunt esențiale pentru funcționarea lor eficientă și pentru realizarea obiectivelor stabilite în beneficiul comunității, respectiv pentru finanțarea proiectelor și inițiativelor pe care le desfășoară. Fondurile sunt alocate în conformitate cu principiile bunei guvernări și cu respectarea legii și reprezintă o investiție strategică în viitorul comunităților noastre și în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Având în vedere cadrul legal și obligațiile instituției noastre ca membru al acestor asociații de dezvoltare, am propus alocarea fondurilor reprezentând contribuția Consiliului Județean Neamț pe anul în curs. Raportat la suma alocată de la bugetul județului în 2023, comparativ cu alte județe din țară, noi se situăm pe locul 10 la nivel național. Cea mai mare contribuție a avut-o, anul trecut, județul Galați, care a acordat aproape 10 milioane de lei, pentru 12 entități asociative. Urmează Harghita, care are 25 de entități asociative, apoi Maramureș, cu 24, Timiș, tot cu 25, Dolj, Bacău, Hunedoara, Brașov și Sibiu. Noi am alocat, cu votul consilierilor județeni, în 2023, suma de 5,110 milioane de lei. Fondurile se alocă în funcție de necesarul asociațiilor, de programele de pe care derulează și de obligațiile pe care le are Consiliul Județean, în calitate de membru al asociației. Trebuie cunoscut faptul că nu există cazuri în care să se fi dat niște bani și aceștia să nu se fi regăsit în investiții realizate la nivel de județ sau în proiecte care urmează a se implementa în perioada imediat următoare. De exemplu, în cazul ADI EURONEST, la fiecare euro cu care s-a contribuit de la consiliile județene partenere la bugetul asociației, s-au întors prin proiectele și programele implementate la nivel de regiune aproape 12 euro. Consider că nu e de neglijat o astfel de oportunitate. Situația aceasta se întâlnește în cazul multor asocieri pe care le are instituția noastră“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.
Din cei 2.853.605 lei – cotizații aprobate în ședința de pe 18 martie, 550.000 de lei au fost direcționați către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamț, 202.728 lei către EURONEST, 1.001.981 lei către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EcoNeamț și 1.098.896 lei către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Protecția Animalelor Neamț.

Foto
https://www.facebook.com/photo/?fbid=747653650835706&set=a.222031133397963