O statuie impresionantă, care îl întruchipează pe domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost realizată cu finanțare de la Consiliul Județean Neamț, în Piața Alexei Mateevici, Raionul Căușeni, Republica Moldova, iar pe data de 20 iunie, mărețul monument a fost sfințit de un sobor de preoți. Lucrările au fost executate, timp de 2 ani, de sculptorul Sergiu Ganenco. În jurul statuii domnitorului a fost amenajat un pavaj decorativ sub formă de cetate.
La evenimentul care a inclus sfințirea statuii a participat, din partea Consiliului Județean Neamț, o delegație reprezentată de președintele Ion Asaftei. „ Am onorat invitația oficialităților din Consiliul Raional Căușeni și am participat la inaugurarea monumentului voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt.Evenimentul a coincis cu sărbătoarea Zilei Naționale a Portului Popular,aducându-se, astel un omagiu simbolului identității noastre – Voievodul Ștefan cel Mare i Sfânt,în semn de recunoștință pentru contribuția acestuia la menținerea continuității neamului românesc pe meleagurile din stânga Prutului. Prezența prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, a unor membri ai Guvernului și Parlamentului, a dat o dimensiune aparte acestui eveniment. Impresionantul monument beneficiat de cofinanțare din partea Consiliului Județean Neamț, in baza Acordului de cooperare aprobat prin Hotărârea Consillui Județean Neamț nr.27/03.02.2022, fapt ce contribuie la dezvoltarea patrimoniului cultural-istoric românesc, prin elemente cultural-arhitecturale unice.
Monumentul care glorifcă nu doar un adevărat erou național, ci pe unul din marii bărbați ai Europei secolului al XV-lea, prilejuiește privitorului din acest ținut și din întreg spațiul românesc, o tulburătoare întâlnire cu istoria, în spiritul celui mai curat patriotism. Consider că prin gestul forului legislativ nemțean de a acorda fonduri pentru realizarea acestui monument am adus cea mai clară dovadă a dragostei e care o purtăm față de istoria comună a unor oameni ce vorbesc aceeași limbă și am făcut un gestde omenie, ajutându-i pe frații de peste Prut să-și înnobileze locurile cu un astfel de simbol al trecutului nostru comun. Monumentul a fost binecuvântat de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabei de Sud, a declarat Ion Asaftei, președntele Consiliului Județean Neamț.
Vineri, 21 iunie 2024, la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria“ din localitatea Hagimus, Raionul Căușeni, după oficierea Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, a apreciat, în luarea de cuvânt, importanța realizării monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, a contribuției Consiliului Județean Neamț, cât și a efortului și consecvenței autorităților locale.
„După acest moment,la îndemnul Î.P.Mitropolit Vladimir, împreună cu toți cei prezenți, ne-am îndreptat către bisica de lemn, ctitorie a mănăstirii Putna, la temelia căreia a fost împământată o capsulă cu pământ de la mormântul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. O idee minunată ce creează un arc peste timp, aducând trecutul în prezent și apoi trimițându-l până la sfârșitul veacurilor! Dumnezeu ne-a dat șansa de a fi martori la scrierea unui capitol atât de important din istoria românilor de pe cele două maluri ale Prutului, participând împreună cu colegii mei la o adevărată lecție de istorie, o lecție care a ajuns în sufletele fiecăruia dintre noi, sub acea formă sublimă, am putea spune, de cutremurare a conștiinței naționale”, a mai spus președintele Consilului Județean Neamț. Președintelui Ion Asaftei i-a fost conferit de către autoritățile din Căușeni titlul de cetățean de onoare al Raionului Căușeni. „Îi mulțumesc din inimă domnului președinte Alexandru Catan, onorabilei conduceri raionale și dedic acest titlu, cu toată dragostea tuturor consilierilor județeni care au susținut acordarea finanțării pentru realizarea acestui frumos proiect, nemțenilor contribuabili la bugetul local, și nu în ultmul rând, eroilor de la Căușeni, care au luptat și s-au jertfit pentru independența și integritatea Moldovei!”, a precizat președintele CJ Namț, la primirea distincției.
La data de 2 iulie 2024, se vor împlini 520 ani de la trecerea la cele veșnice a marelui domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt.

Foto
https://www.facebook.com/photo/?fbid=807054511562286&set=pcb.807056341562103