În urma informațiilor apărute în spațiul public privind situația identificată de Consiliul de Monitorizare la unul dintre centrele de abilitare și reabilitare pentru persoanele adulte cu dizabilități din județul Neamț, Consiliul Județean Neamț face următoarele precizări:
Complexul Rezidențial pentru Servicii Sociale Războieni se află în structura DGASPC Neamț, instituție care se ocupă de monitorizarea activităților din toate centrele de adulți și de copii aflate în subordine. Până la identificarea problemelor de la Războieni de către Consiliul de Monitorizare, Consiliul Județean Neamț nu a primit nicio informare privind eventuale deficiențe în acordarea serviciilor sociale. De asemenea, există și alte instituții cu atribuții de control (AJPIS, DSP, OPC, etc), care nu au semnalat astfel de aspecte.
Pentru Consiliul Județean Neamț, asigurarea condițiilor optime de calitate atât pentru adulții cu dizabilități din cadrul Centrelor rezidențiale, cât și pentru copiii instituționalizați, reprezintă o prioritate majoră.
„Preocuparea noastră este aceea de a asigura toate condițiile materiale pentru ca beneficiarii centrelor destinate persoanelor cu dizabilități să poată fi îngrijiți și tratați așa cum se cuvine. Situația identificată de Consiliul de Monitorizare la Complexul Rezidențial pentru Servicii Sociale Războieni este inacceptabilă. Potrivit legislației în vigoare, responsabilitatea evaluării situației beneficiarilor și identificarea nevoilor reale ale acestora, precum și asigurarea unor standarde minime de calitate privind serviciile acordate, aparțin celor care administrează CRSS Războieni. Consiliul Județean Neamț are toleranță zero pentru astfel de cazuri semnalate și, în funcție de concluziile controalelor aflate în desfășurare, se vor lua toate măsurile necesare astfel încât beneficiarii să aibă cele mai bune condiții de îngrijire și tratament.
Consiliul Județean Neamț a făcut și face toate eforturile pentru îmbunătățirea condițiilor din centrele sociale: s-au dat în folosință 7 locuințe sociale (cu 70 de locuri) la Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Dragomirești, un Complex de Servicii pentru Comunitate pentru Persoane Adulte cu Dizabilități la Roman, cu 90 de locuri pentru persoanele care au nevoie de recuperare și alte 40 de locuri prin intermediul unei echipe mobile. De asemenea, se află în implementare alte proiecte importante, care vor duce la creșterea calității în domeniul protecției sociale. Este vorba despre 3 proiecte din cadrul Programelor Operaționale Regionale, prin care s-au construit 7 locuințe sociale și 2 centre de zi la Roman,precum și două proiecte din cadrul Programului de Interes Național, care prevăd construirea a două centre sociale pentru persoane adulte cu dizabilități, unul la Pipirig li altul la Tașca.”- a declarat Răducu-Adrian Păduraru,Vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Foto
https://www.facebook.com/photo?fbid=825019473099123&set=a.222031150064628