Ieri, 30 iulie 2024, a avut loc o nouă ședință ordinară a Consiliului Județean Neamț. Ordinea de zi a cuprins 17 proiecte de hotărâre și a fost suplimentată cu alte 5. La ședință au participat toți cei 33 de consilieri județeni în funcție, iar proiectele au fost aprobate cu majoritate de voturi.
Unul dintre proiecte a vizat aprobarea documentației tehnico-economice aferente obiectivului de investiții „Reabilitare subsol și acoperiș la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț”. În acest sens, în anul 2024 au fost prevăzute fondurile necesare, astfel încât să poată fi stopate infiltrațiile de apă la nivelul subsolului/ demisolului și la nivelul acoperișului și de a reface imaginea istorică a învelitorii. Conform devizului general valoarea estimată a investiției este de 11.682.118,76 lei inclusiv TVA.
În cadrul aceleiași ședințe, prin alt proiect de hotărâre inițiat tot de Președintele Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei, s-a aprobat realizarea obiectivului de investiții „Reabilitarea corp A+B Biblioteca Județeană „G.T.Kirileanu” Neamț”, care presupune lucrări de consolidare structurală de ansamblu, lucrări de reparații/ remediere a defectelor și degradărilor din elementele structurale și nestructurale, măsuri de creștere a eficienței energetice și alte tipuri de lucrări necesare pentru respectarea cerințelor fundamentale privind calitatea în construcții. Valoarea estimată pentru acest obiectiv este de 3.911.618,87 lei inclusiv TVA.
”Prin realizarea acestor obiective se asigură conservarea pe termen lung a unui monument de importanță locală și se asigură condiții optime de desfășurare a activităților teatrale. De asemenea, în privința bibliotecii județene, se va asigura capacitatea portantă în vederea satisfacerii condițiilor de siguranță, rezistență și de stabilitate a construcțiilor existente, cu respectarea standardelor și normativelor în vigoare.” a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.
Un alt proiect a vizat alocarea de către Consiliul Județean Neamț a sumei de 38.000 de lei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava”. Finanțarea va sprijini organizarea Concursului serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, banii asigurând premierea câștigătorilor din rândul celor mai bune 12 loturi de profesioniști din țară. În anul 2023, lotul pompierilor nemțeni a ocupat prima treaptă a podiumului, fiind cel mai bun la nivel național. Concursul național al serviciilor profesioniste pentru situații de urgență se va desfășura în perioada 20-23 august 2024.
Pe ordinea de zi a ședinței din data de 30 iulie 2024, s-a aflat și proiectul prin care s-a aprobat acordarea unui sprijin financiar în valoare de 500.000 de lei, pentru efectuarea lucrărilor de reparații la cele două case monahale de lângă Mănăstirea Văratec, distruse în urma unui incendiu.
„Am primit solicitarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor privind alocarea unui sprijin material. Incendiul care a distrus cele două chilii, în Săptămâna Mare, cred că ne-a impresionat pe toți și am considerat că alocarea legală a unui ajutor financiar este motivată. Din acest motiv, am inițiat proiectul de hotărâre pe care l-am supus dezbaterii și aprobării plenului Consiliului Județean Neamț.”, a declarat Răducu-Adrian Păduraru, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Foto
https://www.facebook.com/photo/?fbid=829150766019327&set=pcb.829153182685752