• Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a omologat traseele turistice montane Mănăstirea Sihla – Poiana Ciungi – Mănăstirea Văratec; Mănăstirea Sihla – Schitul Agapia Veche și Traseul Sat Mitocul Bălan – Schitul Daniil Sihastru – Cabana Chitele

Unele dintre cele mai frumoase peisaje care înnobilează Ținutul Neamțului, peisaje regăsite în Parcul Natural Vânători, pot fi văzute de către iubitorii de natură prin parcurgerea a trei trasee turistice montane, omologate, la propunerea Consiliului Județean Neamț, de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
„Zilele trecute am primit certificatele de omologare pentru trei trasee turistice, care străbat Parcul Natural Vânători Neamț. Aceste avize reprezintă încununarea eforturilor făcute de către Consiliul Județean Neamț, pentru dezvoltarea turismului și punerea în valoare a zonei noastre. Iubitorii de natură au posibilitatea de a străbate această mirifică parte a județului pe «cărări» care poartă marcaje clare pentru siguranța călătorilor și pentru a-i direcționa către toate obiectivele deosebite care se regăsesc în zonă, astfel încât orice drumeție să fie atât pentru relaxare, cât și pentru cunoașterea culturii, istoriei și poveștilor locurilor noastre. Consiliul Județean urmărește continuu punerea în valoare şi creşterea vizibilităţii judeţului Neamţ ca destinaţie turistică. În ultimii ani se vede un interes crescut din partea turiștilor de a opta pentru vacanţe în destinaţii mai puțin aglomerate, în mijlocul naturii, unde pot găsi un mijloc excelent de a-şi reîncărca bateriile şi a descoperi, pe cont propriu, frumuseţea peisajelor, gastronomia specifică şi farmecul obiceiurilor locale. Din acest punct de vedere, judeţul Neamţ se bucură de un bun renume, oferind alternativa sigură şi confortabilă a turismului verde, sustenabil“, a declarat Daniel-Vasilică HARPA, Președintele Consiliului Județean Neamț.

22,7 km printr-o natură mirifică, în care trăiesc zimbri în libertate

Lungimea totală a celor trei trasee este de 22,7 km. Primul, Mănăstirea Sihla – Schitul Agapia Veche, străbate Munții Stânișoarei, subdiviziunea Munții Neamțului, și este marcat cu cruce roșie pe fond alb. Lungimea lui, de 6,5 km, se parcurge în cel mult 3,5 ore și este considerat ca având un grad de dificultate scăzută, fiind accesibil în toate anotimpurile. Atracții turistice de pe această rută sunt Mănăstirea Sihla, Schitul Agapia Veche, destinația ecoturistică „Ținutul Zimbrului“, zimbrii aflați în libertate. Traseul începe de la Mănăstirea Sihla, continuă prin Poienile Pahomia și Sârghia, oferind turistului o panoramă deosebită a Văii Agapia – una din cele mai pitoreşti văi din Munţii Stânișoarei, și se termină la Schitul Agapia Veche.
Traseul turistic montan Mănăstirea Sihla – Ciungi Văratecului – Mănăstirea Văratec străbate aceeași zonă montană și este marcat cu cruce galbenă pe fond alb. Lungimea lui este de 8,8 km și poate fi parcurs în 4-5 ore, având un grad de dificultate medie, accesibil în orice lună a anului. Traseul începe de la Mănăstirea Sihla, trece prin Poiana Ciungi Văratecului de unde, în zilele cu vizibilitate bună se poate admira Masivul Ceahlău, trece prin Valea Cracăului și vatra satului Văratec, punctul final fiind la Mănăstirea Văratec.
Cel de-al treilea traseu omologat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este Mitocul Bălan – Schitul Daniil Sihastru – Cabana Chitele, din același areal geografic. Este marcat cu cruce albastră pe fond alb, lung de 7,4 km – distanță ce poate fi parcursă în 4 ore, oricând în timpul anului, fiind cu un grad de dificultate medie. Atracțiile turistice pe care le leagă sunt satul Mitocul Bălan, Schitul Daniil Sihastru, Cabana Chitele, destinația ecoturistică „Ținutul Zimbrului“ și zimbrii care trăiesc în libertate.
În perioada următoare, Consiliul Județean Neamț va încheia un acord cu Serviciul Public Salvamont Neamț și cu Parcul Natural Vânători Neamț, pentru administrarea celor trei trasee turistice montane.

FOTO:
https://www.facebook.com/photo?fbid=897524532515283&set=pcb.897524945848575