* prin Planul Național de Redresare și Reziliență, persoanele cu venituri modeste, care sunt încadrate în grad de handicap sau provin din așezări izolate din punct de vedere energetic, pot primi fonduri cu care să își monteze panouri fotovoltaice sau să își reabiliteze termic locuințele
Peste 70.000 de nemțeni cu venituri mici, care sunt încadrați în diverse grade de handicap sau locuiesc în zone unde nu există rețele electrice, pot beneficia, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, de instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei electrice (voucher de 10.000 de euro) sau de reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, prin izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei, inclusiv lucrări de finisare; lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși; izolarea termică a acoperișului/planșeului și instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice (voucher de 20.200 de euro).
„Este un moment extrem de important pentru populația considerată «vulnerabilă», întrucât datorită PNRR există posibilitatea să solicite fonduri cu care să își instaleze în gospodării sisteme de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei electrice sau pentru reabilitarea locuinței din punct de vedere termic. Condiția este, pe lângă cea a veniturilor, a înregistrării gradului de handicap sau provenienței din zone fără acces la rețele de electricitate, ca beneficiarii să aibă domiciliul în județul Neamț și să dețină titlul pe proprietate pentru imobilul la care face referire. În funcție de necesități, solicitantul va cere sprijin fie pentru panourile fotovoltaice, fie pentru izolarea termică a locuinței. Cei care vor reabilitarea termică sunt condiționați de a deține o construcție cu suprafața cuprinsă între 40 și 100 de metri pătrați, care va fi expertizată din punct de vedere seismic, pentru a se constata că prezintă siguranță în exploatare. Sunt excluse clădirile care se încadrează în gradul 1 sau 2 seismic. Lista cu criteriile care trebuie îndeplinite este mai lungă și pentru a veni în sprijinul cetățenilor cu diverse informații am înființat, la nivelul Consiliului Județean Neamț, Ghișeul Unic de Eficiență Energetică. De asemenea, oamenii pot cere lămuriri primăriei pe raza căreia domiciliază. Îi încurajez pe toți cei care se încadrează în condițiile prevăzute prin acest program să facă demersurile necesare pentru a beneficia de o investiție care va atrage semnificativ creșterea nivelului de trai în cadrul familiei“, a declarat Daniel-Vasilică HARPA, Președintele Consiliului Județean Neamț.
Pentru consultarea listei cu persoanele care se încadrează în program, cei interesați se pot adresa Ghișeului Unic de Eficiență Energetică de la Consiliul Județean Neamț sau primăriei de domiciliu.
„Un aspect esențial este faptul că beneficiarul final, cetățeanul, nu va suporta nicio contribuție financiară proprie, iar firma cu care va alege să gestioneze proiectul va întreprinde toate demersurile pentru înrolarea în program, execuție lucrări și decontarea voucherului“, a mai spus Președintele Daniel-Vasilică HARPA.
Conform legislației, prin beneficiarul final se înțelege persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime și care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile. În județul Neamț au fost identificate 48.641 de persoane eligibile pentru că au venituri mici și 22.178 de persoane care au diverse grade de handicap sau trăiesc în așezări izolate din punct de vedere energetic.
Pentru accesarea programului, solicitanții Componentei 16: REPowerEU a Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare al României vor alege una dintre societățile care se vor regăsi pe lista firmelor, listă ce urmează a fi publicată pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene sau pe pagina de internet a Ghișeului Unic de Eficiență Energetică Neamț https://cjneamt.ro/…/ghiseul-unic-de-eficienta-energetica/, până la data de 29 noiembrie 2024. Semnarea contractelor comerciale între beneficiarii finali și firme începe de la data de 2 decembrie 2024.
Ghișeul Unic de Eficiență Energetică (GUEE) funcționează la Consiliul Județean Neamț, pe strada Alexandru cel Bun, nr. 27, Piatra-Neamț, et. 3, camera 314, tel.: 0233212890 (int. 253), email: guee@cjneamt.ro
FOTO:
https://www.facebook.com/photo?fbid=901851038749299&set=a.222031150064628