Astăzi, 14 noiembrie 2024, se împlinesc patru ani de la producerea incendiului care a distrus Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț și a luat viețile a zece pacienți. O tragedie care nu poate fi uitată. Dintre cei patru ani, a fost nevoie de trei pentru a fi finalizate cercetările, iar sectorul medical afectat să poată fi desigilat și să înceapă lucrările de reparații.
Cu ajutorul unei fundații, s-au găsit fondurile estimate inițial, iar atunci când acestea s-au dovedit a fi insuficiente, Consiliul Județean Neamț a alocat diferența de bani, astfel încât pacienții să poată avea acces cât mai repede la o secție ATI funcțională.
În acest moment, 18 paturi de la Terapie Intensivă funcționează într-un spital modular, inaugurat în iulie 2021, de o asociație care a adunat finanțare din donații și sponsorizări. Alte 6 paturi au fost amenajate pentru pacienții aflați în stadiul post-operator, la etajul IV al spitalului.
Reparațiile secției distruse de incendiu se apropie de faza finală, în viitorul imediat urmând a se iniția procedura de licitație pentru instalațiile electrice, de fluide medicale și de ventilație.
„Din păcate, preluarea mandatului de Președinte al Consiliului Județean Neamț a venit la pachet și cu situații mai puțin plăcute, cea mai gravă fiind tragedia de acum patru ani, petrecută la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamt. Nu putem face nimic astfel încât să dăm timpul înapoi și tragedia să nu fi existat vreodată. Ca om, sunt alături de familiile tuturor celor care au sfârșit în incendiu și, ca reparație morală, aștept ca instanța să-i tragă la răspundere pe cei vinovați. Ca Președinte al Consiliului Județean, urmăresc în mod constant derularea lucrărilor la ATI. Fondurile necesare sunt în bugetul unității medicale și sper ca termenul de finalizare, estimat de conducerea spitalului la începutul anului viitor, să fie respectat. Odată cu finalizarea lucrărilor, activitatea specifică Secției de Anestezie și Terapie Intensivă se va muta înapoi la etajul II, unde vor fi trei saloane și două izolatoare. Ulterior, Secția ATI modulară va fi eliberată și, în funcție de ce vor stabili cadrele medicale, spațiul va putea fi folosit pentru îmbunătățirea condițiilor din alte secții”, susține Daniel-Vasilică HARPA, Președintele Consiliului Județean Neamț.
FOTO:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=902374585363611&set=pcb.902375325363537