‘Vă anunțăm cu emoție și bucurie că a demarat, în această săptămână, la UNESCO, restaurarea vasului de Cucuteni aflat în Colecția operelor de artă de la sediul din Paris, o operă unică, de valoare excepțională, obiect de patrimoniu împrumutat de către UNESCO de la Statul Român în 1971, pentru 99 de ani.
Acest proiect, care implică expertiză și echipamente specifice, a fost posibil grație implicării Laboratorului de Restaurare Conservare al Complexului Muzeal Național Neamț, specializat în Cultura Cucuteni.
Mulțumim, pe această cale, Consiliul Județean Neamț, care asigură finanțarea proiectului, Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni “Gheorghe Dumitroaia” din Piatra Neamț și Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni, precum și echipei de experți mobilizate la fața locului – dr. Constantin Preoteasa, cercetător științific și Dumitru Bostan, restaurator și artist plastic.
Acest demers de restaurare a unuia din cele mai valoroase obiecte aflate în Colecția de opere de artă ale UNESCO, are loc în strânsă coordonare cu Secretariatul UNESCO și ilustrează, încă o dată, atașamentul și importanța pe care o acordă țara noastră protejării, cercetării și valorificării expoziționale și publicistice a patrimoniului cultural național de valoare mondială.
Admirabila activitate de restaurare-conservare a vasului va permite o viitoare expunere a acestuia la UNESCO și familiarizarea publicului larg cu vestigiile specifice Civilizației Cucuteni-Trypillia, o manifestare culturală unică în spațiul european, care a evoluat în Epoca cuprului, între 5000-3500 î.H., pe actualele teritorii ale României, Republicii Moldova și Ucrainei. Sperăm ca aceasta să figureze în Patrimoniul Cultural Mondial, într-o bună zi!’
Simona-Mirela Miculescu
Photo credit: Christelle Alexis, UNESCO
Foto
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1211162747690196&set=a.591271223012688