Infrastructura de încărcare pentru autobuzele electrice din Piatra Neamț este funcțională.

Astăzi, 8 iulie 2025, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor pentru stațiile de alimentare cu energie electrică aferente proiectului „Achiziție mijloace de transport public – autobuze electrice”, implementat de Consiliul Județean Neamț, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și finanțat prin Programul Operațional Regional (POR).

Stațiile de alimentare cu energie electrică recepționate sunt amplasate în zonele: Dărmănești, Gară, Sărata, Școlile Normale și Depou. Valoarea totală a stațiilor de încărcare recepționate astăzi (atât rapide, cât și lente) este de 1,78 milioane lei.

Cu această ocazie, au fost efectuate toate verificările tehnice, constatându-se îndeplinirea cerințelor din proiectul tehnic.

Prin acest proiect, au fost achiziționate și 20 de autobuze electrice, care au fost deja livrate și sunt puse în funcțiune.

Acest proiect, prin care s-au achiziționat 20 de autobuze electrice și stațiile de încărcare aferente, vine în completarea unui alt proiect complementar, implementat tot de Consiliul Județean Neamț, prin care au fost deja achiziționate 21 de autobuze electrice, aflate în prezent în circulație în municipiul Piatra Neamț.

Prin urmare, în acest moment, în municipiul reședință de județ circulă 41 de autobuze electrice, achiziționate prin proiectele derulate de Consiliul Județean Neamț, iar stațiile recepționate astăzi vor deservi întreaga flotă de autobuze electrice aflate în circulație în Piatra Neamț.

În plus, tot pentru municipiul Piatra Neamț, prin proiectul „Achiziții autobuze ecologice”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alte 18 autobuze electrice urmează să fie livrate până la sfârșitul lunii august 2025.

Astfel, flota electrică a Societății de Transport Neamț va ajunge la 59 de autobuze electrice, toate achiziționate prin proiecte derulate de Consiliul Județean Neamț, cu o valoare totală, conform contractelor de finanțare, de 193,2 milioane lei.

Conform prevederilor proiectelor, în perioada de sustenabilitate (5 ani de la finalizarea fiecărui proiect), aceste autobuze trebuie să opereze exclusiv pe raza municipiului Piatra Neamț și nu pot fi utilizate pe alte trasee din aria ADI Urbtrans.

“Modernizarea transportului public este o prioritate asumată. Prin aceste investiții, nu doar că reducem impactul asupra mediului, ci oferim și condiții mai bune de mobilitate pentru toți locuitorii municipiului Piatra Neamț.
Vom continua să atragem fonduri și să implementăm proiecte care aduc beneficii concrete în viața de zi cu zi a nemțenilor — pentru un județ mai curat, mai modern și mai bine conectat.” a declarat Președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel-Vasilică Harpa.

Foto
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1071144411819960