Scara Vârful Toaca

Așa cum se precizează și în Strategia de Dezvoltare a Județului Neamț pentru perioada 2014-2020, turismul reprezintă o resursă considerabilă pentru diversificarea competitivă a economiei județului Neamț. Pentru atingerea acestui deziderat, Strategia de dezvoltare stabilește domeniile turistice în care este necesară intervenția administrației publice pentru dezvoltarea unui turism competitiv.

În acest context, Consiliul Județean Neamț derulează, în prezent, un proiect ce are ca scop amenajarea corespunzătoare a unor trasee montane din Parcul Național Ceahlău, în vederea omologării acestora (pe lângă alte 8 trasee existente, deja omologate), precum și proiectul ”Eliminarea și securizarea zonelor periculoase din Masivul Ceahlău – Scări Vf. Toaca” , ce care ca obiectiv reamenajarea accesul turistic pe Vârful Toaca din Masivul Ceahlău, prin realizarea unor scări de acces cu peste 500 de trepte, 60 tronsoane a câte trei metri lungime, de la altitudinea 1771 la 1893 metri, precum și amenajarea unui punct de belvedere, de unde turiștii se pot bucura de o panorama unică, renumită prin frumusețea ei.

Cu acest proiect, Consiliul Județean Neamț vine în întâmpinarea turiștilor iubitori de munte cu scopul de a preveni eventualele accidente montane, de a facilita accesul către înălțimile masivului, iar deplasarea pe munte a acestora să se facă în condiții de siguranță.
Proiectul are un buget estimat de 708.854 lei, TVA inclus, și este finanțat exclusiv din bugetul propriu al județului Neamț.