Gastronomie
În Neamţ, fie că poposeşti pentru o perioadă mai scurtă, fie că stai mai mult, te vei putea înfrupta din platouri tradiţionale pregătite din muşchiuleţ de porc afumat, cârnăciori de casă, parjoale, tobă, slăninuță, brânză cu ceapă roșie, toate pregătite conform tradițiilor culinare ale zonei. Alte preparate moldovenești recunoscute pentru finețea cu care alintă papilele gustative sunt ciorba acrită cu borș de putină, dresala, răciturile, hârzobul de păstrăv și nu în ultimul rând o tochitură moldovenească pregătită cu carne de porc, mămăliguță și ou, telemea de oaie și carnați.
Delicioasele plăcinte poale-n brâu umplute cu brânză dulce sau sărată, alivenci moldovenești servite calde și garnisite cu smântână sau învârtitele, completează bogata listă a mâncărurilor tradiționale. De vei vrea să-ţi potoleşti setea, gazdele te vor primi cu un sirop din muguri de brad numai bun pentru zilele toride ale verii, iar în gerul iernii, cu o afinată făcută din fructe proaspete din munţii Neamţului, care să însoțească poveștile spuse la gura sobei.