Consiliul Județean și Complexul Muzeal Județean Neamț, cu sprijinul Primăriei Municipiului Roman, au adus ieri, în mijlocul romașcanilor, Vernisajul expoziției muzeale „Viorica Agarici“.
După două astfel de evenimente organizate la București – la Palatul Parlamentului și Palatul Victoria – am reușit să aducem expoziția și în municipiul Roman, acolo unde Viorica Agarici a dat exemplu de un curaj nemaiîntâlnit și a scăpat din „Trenurile morții“ sute de cetățeni români de origine evreiască, deschizând vagoanele cu care erau transportați și oferindu-le ajutor. Fapt pentru care a fost inclusă pe lista celor „Drepți între popoare” de statul Israel. O recunoaștere a curajului și umanității de care a dat dovadă.
Întreaga omenire se înclină în fața unor astfel de exemple!
Ieri, 3 iulie, s-au împlinit 78 de ani de la acele crâncene momente petrecute în Gara Roman, iar astăzi, 4 iulie, se împlinesc 143 de ani de la înființarea Societății de Cruce Roşie din România, a cărei reprezentantă în Roman era doamna Agarici.
Eroină în două țări și punte între două religii – acesta este portretul curajoasei romașcane. Suntem datori să respectăm memoria unor astfel de oameni.
Expoziția rămâne deschisă pentru public până vineri, 5 iulie, după-amiază. Vă invităm să o vizitați!

 
Pentru galerie foto consultați link-ul de mai jos:
Eroina din Roman, Viorica Agarici, este omagiată și la ea acasă!