• Eroina a fost elogiată în prezența ambasadorului Israelului la București
• În urmă cu fix 72 de ani au început primele relații diplomatice bilaterale între România și Israel
Președintele Consiliului Județean Neamț a participat joi, 11.06.2020, împreună cu ambasadorului Israelului, Excelența Sa David Saranga, la Roman, la comemorarea eroinei Viorica Agarici și victimelor Holocaustului. Evenimentul a avut loc în contextul împlinirii a 79 de ani de la Pogromul de la Iași.
„Sunt onorat că astăzi am avut în județul Neamț reprezentanți ai Ambasadei Israelului, pentru a o comemora pe Viorica Agarici, un adevărat erou care prin faptele sale de curaj dovedite în municipiul Roman a rămas în memoria a două popoare – cel român și cel israelian, creând o punte între ele.
Alături de reprezentanții Comunității Evreilor din Roman, am adus un omagiu pentru eroismul acestei femei, care cu prețul vieții a salvat sute de evrei din „trenurile morții“, în calitate de președinte al „Crucii Roșii“ din Roman.
Proiectul realizat de către Consiliul Județean Neamț, privind lecția de viață oferită de eroina noastră a ajuns, în 2019, și în Parlamentul și Guvernul României, acolo unde a fost vernisată Expoziţia-muzeală „Viorica Agarici“, în cadrul unor evenimente organizate pentru comemorarea la nivel internaţional, a victimelor Holocaustului.
Viorica Agarici nu înseamnă doar un nume, ci un capitol din istoria pe care o avem ca nație, ea fiind cea care a luptat punând în pericol propria viață pentru a-i salva pe evreii condamnați la moarte fără milă și fără vină!
A fost și va rămâne o emblemă, un simbol al Neamțului și un reper de bunătate și curaj! Dacă ar fi existat mai mulți semeni ca ea, astăzi nu am mai fi comemorat Pogromul de la Iași, iar mii de oameni nevinovați nu și-ar mai fi pierdut viețile! Păstrăm vie amintirea eroilor! Atrocitățile nu trebuie să mai aibă loc vreodată!
Trăim într-o societate în care oamenii au drepturi egale, iar greșelile trecutului trebuie să rămână capitole închise ale istoriei omenirii“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
La eveniment a participat și profesorul Iancu Wexler, președintele Comunității Evreilor din municipiul Roman, autorități locale și județene.
Tot ieri s-au împlinit 72 de ani de la primele relații diplomatice bilaterale dintre statul român și cel israelian, eveniment la care a făcut referire în discursul prezentat de către Excelența Sa, ambasadorul Israelului la București, David Saranga.

 
Pentru galeria foto consultați link-ul de mai jos:
Viorica Agarici, comemorată la Roman