În această perioadă se intervine pe Drumul Talienilor, DJ 209B, pentru a se finaliza modernizarea tronsonului cuprins între kilometrii 33+600 – 44+000.
În paralel se lucrează și pe celălalt segment, de la km 44+000 la km 51+000. Este o investiție deosebită, atât din punct de vedere financiar, cât și tehnic, întrucât lucrarea a presupus ample intervenții.
Pe tronsonul aflat aproape de final s-au turnat deja cele 3 straturi de covor asfaltic, sunt gata rigolele și șanțurile betonate, drenul longitudinal în vederea eliminării apelor din zona drumului, s-au realizat podețele tubulare, casetate, gabioanele etc.
Pe celălalt tronson se montează podețele, zidurile de sprijin din beton, care pe alocuri au înălțimi de 2,5-3 metri și se întind pe o lungime de 1.100 metri liniari, și a început lucrul la terasamente.
„Într-o zonă de o frumusețe aparte, cum este Borca – Sabasa, pe drumul pe care a umblat Vitoria Lipan, eroina romanului «Baltagul», era neapărat necesară această investiție. DJ 209B este legătura dintre județele Neamț și Suceava. Drumul a fost construit pe vremea lui Carol I, în perioada 1902-1914, de către meșteri italieni. La vremea când a fost configurat, din dorința Regelui Carol I, drumul făcea parte din Domeniile Coroanei și realiza o legătură strategică între Valea Moldovei și Valea Bistriței. Pentru că lucrările au fost realizate de drumari italieni, localnicii l-au denumit «Drumul Talienilor», a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

FOTO
Ultimele detalii pentru modernizarea unui sector de pe Drumul Talienilor