Proiectul de reabilitare cu fonduri europene a Muzeului de Istorie din Piatra-Neamț, început în mai anul trecut, avansează de la o săptămână la alta. În prezent, acest amplu proiect este implementat într-un procent de aproximativ 65%.
Pentru a vedea evoluția lucrărilor, președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a efectuat o vizită de lucru la obiectivul supus reabilitării. „Executantul lucrării mi-a arătat care sunt variantele de zidării exterioare, având în vedere că se va păstra vechea arhitectură a clădirii. A fost montat acoperișul, iar la interior s-au finalizat aproape toate etapele de lucru – tencuieli, instalații electrice, termice și sanitare. Implementarea proiectului este în grafic și aștept cu mare interes finalizarea lui, pentru a fi redeschis muzeul pentru toți cei interesați de exponatele pe care le deține. Aceste obiectiv este unul dintre cele mai importante din județ, având în vedere colecțiile extrem de valoroase, unele unicat în țară sau în lume“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Prin proiectul aflat în derulare se urmărește conservarea, protejarea și promovarea muzeului. Se refac toate tipurile de instalații, acoperișul, finisajele interioare și exterioare cu păstrarea arhitecturii originale. De asemenea, se introduce lift de la subsol până la mansardă, pentru a se va asigura accesul facil persoanelor cu dizabilităţi.
Valoarea totală a proiectului este de 16 milioane de lei, din care 85% reprezintă contribuție UE, 13% se asigură de la bugetul de stat și diferența de la bugetul județului.
Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ a fost introdus, datorită numărului şi importanţei colecţiilor pe care le deține, a ariei de cercetare și activității desfăşurate, în circuitul național al muzeelor. Clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie, situată în centrul orașului, a fost executată între anii 1910-1912. În interiorul ei au funcționat, în timp, Prefectura, Primăria, Consiliul Județean și Tribunalul Neamț.

FOTO
Reabilitarea Muzeului de Istorie din Piatra-Neamț a ajuns la etapa de lucrări la fațadă