Consiliul Județean Neamț, în parteneriat cu Primăria Târgu-Neamț organizează, în perioada 1-3 martie, la Casa Culturii din orașul de pe malul Ozanei, ediția I a „Zilelor porților deschise“, aducând în scenă manifestări dedicate marelui scriitor Ion Creangă, născut pe 1 martie, în urmă cu 185 de ani.

Marți, 1 martie, a avut loc Conferința literară „Ion Creangă – omul românesc“, în cadrul căreia publicul i-a urmărit pe conferențiarii lectori universitari Livia Iacob, Loredana Cuzmici și în calitate de invitat special, pe artistul și scriitorul Dan Puric. Conferința, aflată la debut, a avut ca scop crearea pe viitor a unei punți de strânsă colaborare artistică și științifică între regiunile țării, care să cuprindă sesiuni de referate și comunicări, studii de interculturalitate, etc. După acest eveniment a urmat un spectacol extraordinar de muzică clasică, susținut de Cvartetul Colosseum.

Marți, 2 martie, după-amiază, tot la Casa Culturii din oraș, este programat a avea loc un „periplu prin basmele lui Creangă“, Trupa „Andirino“ prezentând teatru pentru copii, iar joi, 3 martie, în ultima zi a manifestărilor cuprinse în evenimentul dedicat scriitorului humuleștean, vor fi susținute prelegeri de către membrii fundației culturale care poartă numele povestitorului, evenimentul urmând a se derula sub titulatura „Amintiri de ieri și de azi – cultură prin educație“.
În Sala de expoziții a Clubului Copiilor din oraș, între 1 și 3 martie, este deschisă o expoziție de pictură, desene și mărțișoare – „Personajele lui Creangă“. Sub aceeași denumire, meșterul popular târgnemțean Ionela Lungu desfășoară ateliere de creație – modelaj în lut.

Consiliul Județean Neamț a asigurat organizarea „Zilelor porților deschise“ pentru punerea în valoare a operei scriitorului Ion Creangă, considerând că este o componentă de promovare intrinsecă a zonei noastre. Pentru viitor se urmărește permanentizarea acestui gen de eveniment, lărgirea sferei de participanți și extinderea impactului prin calitatea și prestigiul invitaților.

FOTO
Ion Creangă, sărbătorit de Consiliul Județean Neamț „la el acasă“