Participanții la traficul din municipiul Piatra-Neamț din direcția Târgu-Neamț ori Roman către Bacău sau invers vor avea la dispoziție o rută ocolitoare a orașului, pentru care Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a realizat o analiză de favorabilitate, care a fost comunicată Consiliului Județean Neamț.
Documentul a fost realizat pe baza rezultatelor analizei multicriteriale și se bazează pe fundamente științifice consacrate, obiective și independente, având ca scop evaluarea tuturor componentelor de mediu, socio-economice și tehnice, care au rol relevant în proiectarea, construirea și operarea unei infrastructuri de transport.
„Este o veste minunată pentru participanții la traficul din municipiul reședință de județ, care trebuie să traverseze orașul și sunt nevoiți să piardă timp important în mașină, din cauza aglomerației. Ca urmare a demersurilor Consiliului Județean Neamț, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MIT) va realiza o centură ocolitoare a orașului. Prima etapă a fost realizarea Analizei de favorabilitate pentru respectiva cale de rulare. Viitoarea variantă ocolitoare va prelua traficul din direcția Târgu-Neamț și Roman către Bacău și invers. Centura va avea o lungime de 16,2 kilometri, o valoare de aproximativ 50 milioane de euro și va fi finanțată prin Programul Operațional Transport 2021-2027, axa 2.
Analiza de favorabilitate realizată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru Varianta de Ocolire Piatra-Neamț se bazează pe fundamente științifice consacrate, obiective și independente și are ca scop evaluarea tuturor componentelor de mediu, socio-economice și tehnice. Acestea au rol relevant în proiectarea, construirea și operarea unei infrastructuri de transport. Urmează ca prin studiile de fezabilitate ulterioare să se analizeze și investigheze propunerile făcute prin actuala analiză și, dacă va fi cazul, să se propună modificări și noi alternative de traseu în baza unor justificări“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Ruta ocolitoare va fi la profil de autostradă și se va intersecta cu viitorul drum expres Piatra-Neamț – Bacău și cu Axa Rutieră Strategică 3, proiecte pe care le gestionează Consiliul Județean Neamț.

FOTO

Variantă ocolitoare pentru municipiul Piatra-Neamț