Primul proiect al Consiliului Județean Neamț pe anul 2023 – Festivalul Datinilor și Obiceiurilor – organizat la Târgu-Neamț, s-a bucurat de succes maxim din partea publicului numeros, venit în centrul orașului de la poalele Cetății, pentru a trăi emoția întâlnirii cu personajele specifice datinilor de sărbători.
Evenimentul, ajuns la a zecea ediție, a fost organizat în ziua de 2 ianuarie, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Târgu-Neamț, Casa Culturii „Ion Creangă“ Târgu-Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“. Pe scena montată în centrul orașului au evoluat 24 de formații și alaiuri de urători, venite din județele Suceava, Iași, Botoșani, Bacău, Neamț și din Republica Moldova.
Prezent la eveniment, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a declarat: „La mulți ani, dragi nemțeni! Să vă dea Dumnezeu sănătate, noul an să vă aducă bucurii și să vi se împlinească tot ce vă doriți!
Sunt extrem de bucuros că am plăcerea să văd un public atât de numeros la primul eveniment organizat de Consiliul Județean Neamț în 2023, iar fericirea este cu atât mai mare cu cât întâlnirea se desfășoară într-un loc atât de drag mie, aproape de locul copilăriei și de oamenii minunați din Târgu-Neamț.
Știam că nemțenii sunt mari iubitori ai datinilor și obiceiurilor strămoșești și am susținut organizarea, împreună cu Primăria Târgu-Neamț și cu Casa Culturii «Ion Creangă» acest festival, ajuns la a zecea ediție.
Sunt în asentimentul fiecăruia dintre cei veniți să vadă alaiurile de urători și trăiesc cu mare entuziasm întâlnirea cu personajele care prind viață la cumpăna dintre ani! Îmi amintesc cu mare drag de plugușorul nostru strămoșesc, de babe și moși, de urși și capre, care umplu drumurile satelor în această perioadă! Sunt încântat că tradițiile strămoșești se păstrează în zona noastră.
Mulțumesc publicului pentru bucuria pe care ne-a făcut-o nouă, organizatorilor, de veni la început de an în mijlocul orașului Târgu-Neamț. Mulțumesc și participanților veniți la Festivalul Datinilor și Obiceiurilor“.
Cele mai frumoase evoluții din cadrul festivalului au fost răsplătite cu diplome și premii, din partea organizatorilor festivalului.

FOTO

https://www.facebook.com/photo/?fbid=504503671817373&set=pcb.504504521817288