Consiliul Județean Neamț și Primăria Târgu-Neamț pregătesc o nouă ediție a Festivalului “Zilele Cetății Neamț”– Pax inter Urbes, în zilele de 29 și 30 iunie 2024.
Așa cum publicul s-a obișnuit, pe stadionul din minunatul târg al copilăriei lui Creangă se vor instala taberele cavalerești: Străjerii Cetății Neamțu’, Garda Curții Domnești, Asociația Culturală Istoria Interactivă Petrodava, Ignis Vultus, Asociația Dacomed, Straja Cetății Suceava, Asociația „Portret Istoric“. Tot acolo se vor desfășura ateliere de tir cu arcul pentru micii arcași ai Cetății, activități cu tematică medievală, va avea loc o expoziție medievală cu tunuri, halebarde, săbii, spade, archebuze, coifuri, scuturi, cămăși de zale, arcuri și tolbe cu săgeți, monetărie și se va realiza pictură pe față în stil medieval. Deschiderea Târgului de meșteșuguri, produse și obiecte tradiționale va avea loc sâmbătă, 29 iunie, la prânz. Tot atunci se va deschide și o expoziție de produse locale din Ținutul Zimbrului.
Asemeni edițiilor anterioare, la ora 18:00 se va da semnalul de adunare pentru Parada Cetăților, a Ordinelor Cavalerești și a costumelor medievale , la sediul Primăriei Târgu-Neamț. O jumătate de oră mai târziu, de la 18:30, va începe parada alături de toată suflarea festivalului, cu steaguri, trăsură, pe traseul Primărie – Stadion, urmând ca la 19:00 să se anunțe deschiderea oficială a evenimentului. Publicul se va bucura de un concert al Coralei Basil Anastasescu, iar la lăsarea întunericului, la 21.30, este programat un spectacol cu foc, urmat de retragerea în tabere.
În curtea exterioară a Cetății Neamț se vor instala tabere medievale, iar în Amfiteatrul din Târgu-Neamț va avea loc, de la ora 20.00, un recital susținut de Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Diana Bucșa și Fanfara 10 Prăjini.Duminică, la ora 8:00, în Paraclisul Cetății Neamț, se va oficia Sfânta Liturghie, iar în curtea exterioară, de la ora 15.00 va avea loc reconstituirea istorică ”Sobieski și românii”. Pe Stadion, pe parcursul întregii zile va putea fi vizitat târgul de meșteșuguri.
A doua zi de festival se va încheia cu recitalul trupei Zdob și Zdub, susținut în Amfiteatru, de la ora 20.00.
„Festivalul «Zilele Cetății Neamț» de la Târgu Neamț este considerat drept unul dintre evenimentele importante din județul nostru, care atrage numeroși turiști.Totodată, manifestarea este inclusă în mai multe tipuri de produse turistice,fiind considerată « eveniment de rang turistic». Pregătim în amănunt acesteveniment, pentru că ne-am creat un public numeros și totodată pretenșios,pe care nu vrem să îl dezamăgim ! Istoria noastră își cere drepturile și își merită locul în ceea ce facem , în ceea ce simțim, iar noi, ca administrație județeană, prin proiectele pe care le derulăm, căutăm să o punem în valoare ! Așteptăm, asemeni edițiilor anterioare, mii de turiști care vor respira « izul medieval», la poalele Cetății Neamț, la acest sfârșit de lună! Cavalerii se vor lupta în săbii, sulițele vor străpunge aerul medieval,muzica bună va încânta, iar ceaunele încinse vor deschide pofta de mâncare. Veniți, dragi nemțeni și turiști din toate colțurile,indiferent de vârstă, la cel mai frumos festival medieval ce se organizează în această parte de țară“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Judeșean Neamț.Marele voievod Ștefan cel Mare, căruia îi este dedicat întregul eveniment, va fi pomenit întru neuitare, la ora 18.00, în cadrul Sfintei Liturghii din Paraclisul Cetății Neamț, marți 2 iulie – zi în care se împlinesc 520 de ani de la moartea sa.
Organizatori: Consiliul Județean Neamț, Primăria Târgu-Neamț și Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu Neamţ, Complexul Muzeal Național Neamț

Foto
https://www.facebook.com/photo/?fbid=802488628685541&set=pcb.802489895352081